top of page
Foto van schrijverLiese

Stap 4 - Tips bij het adopteren van konijnen

Je hebt je volledig ingelezen in het houden van konijnen. Je bent nu echt klaar om met het avontuur te starten en twee konijntjes in huis te halen. Het hok is klaar en ingericht, én je heb alle basis spullen aangeschaft. Maar hoe begin je er aan, waar ga je zoeken? Welk asiel kies je. Hier zijn alvast mijn tips.


Om eerlijk te zijn ben ik al enkele maanden aan het scrollen door het asiel aanbod op de website https://www.adopteereendier.be/ . Op deze website vind je alle erkende asielen van Vlaanderen. Er staan zo veel dieren op, waardoor ik enorm veel keuzestress ervaarde. Want je, je wilt al die diertjes helpen. Verder is het voor mij belangrijk dat het 'klikte'. Ik wou niet het eerste konijn kiezen die ik tegenkwam. Nee, ik wou hét perfecte konijn. Gezond, goed verzorgd, lief karakter. Zo kom ik aan mijn eerste tip:




Tip 1: Het juiste konijn kiezen


Elk konijn is anders. Ze hebben een andere persoonlijkheid, andere achtergrond, enz. Denk goed na over welk type konijn je graag wilt. Hieronder heb ik enkele eigenschappen opgesomd waar ik specifiek naar op zoek ben. Deze kunnen voor jou heel anders zijn.

  • volwassen konijnen

  • rustige en lieve konijnen, aaibaarheid is niet noodzakelijk

  • gezonde konijnen (geen natte neus of waterige oogjes, geen vuil in de oren)

  • geen dwerg of reus konijnen of hangoor konijnen (vanwege gezondheidsrisico's

  • een koppeltje waarvan zowel de ram als de voedster niet meer intact zijn

Het laatste puntje is daarnaast ook afhankelijk van asiel tot asiel. Niet alle asielen laten hun voedsters standaard castreren. Deze ingreep is namelijk duurder dan bij een rammelaar. Voor mij was dit een belangrijk punt omdat er bij voedsters heel wat baarmoederproblemen zoals baarmoederontstekingen en baarmoederkanker kunnen voorkomen.


Goed, je weet nu welk type konijn je wilt adopteren. Maar waar ga je ze uiteindelijk adopteren?


Tip 2: Het juiste asiel kiezen


Laat ik het eerst hebben over de verwachtingen van het asiel tegenover de adoptant. Bij de adoptie van een konijn zal je altijd een contract moeten ondertekenen waarin jij belooft je te houden aan de adoptievoorwaarden. Deze kunnen heel algemeen zijn: 'voldoende groenvoer en vers water', 'dierenartsbezoek bij ziekte' etc. Maar ze kunnen ook uitgebreider zijn. Lees de adoptievoorwaarden altijd grondig door zodat je weet wat er van jou wordt verwacht.


Verder moet je ook rekening houden met wat het asiel aan jou vertelt over het dier en de verzorging. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat ik mij kan vinden in hun visie en missie. Er zijn heel wat konijnenasielen in Vlaanderen, welke ben jij bereid om te steunen? Hieronder zijn enkele aspecten die voor mij aantonen dat het asiel een verantwoorde keuze is:

  • zowel de rammen als de voedsters zijn gecastreerd

  • de konijnen zijn ingeënt

  • de konijnen worden op een correcte manier gehuisvest en verzorgd

  • je mag vrijblijvend komen kennismaken met enkele konijnen

  • het asiel geeft correcte informatie over het dier en de verzorging van het dier

  • je weet wat voor voedsel het asiel aan de konijnen geeft

De laatste tip is erg belangrijk. Konijnen hebben een gevoelige spijsvertering. De gevoeligheid kan erger zijn bij stress. Hierdoor kunnen ze plotse verandering van voeding niet zo goed verdragen. Het kan dus slim zijn om te vragen naar de voeding die de konijnen al gewend zijn. Welke groenten en kruiden krijgen ze? Welke korrels eten ze? Door de korrels van het asiel te mengen met de korrels die jij wilt geven kan je de konijnen rustig helpen switchen naar de nieuwe voeding. Dit geldt ook voor nieuwe groenten, start zeker bij het geven van een nieuwe groente altijd met een klein stukje.


Met deze tips heb ik al snel een lijstje kunnen maken van de asielen waarbij ik wilde adopteren. Nu is het nog afwachten tot er een koppel konijnen ter adoptie staat die er voor mij uitspringt.


Tip 3: Het asiel contacteren


Deze fase verloopt meestal heel vlot. Per asiel kan het wel verschillend zijn hoe ze het liefst worden gecontacteerd. Via mail; online vragenlijst, dit zijn enkele van de meest voorkomende manieren om je asiel te contacteren. Wat moet je zeker vermelden?

  • hoe je de dieren gaat huisvesten

  • hoe veel oppervlakte ze krijgen

  • of ze 24/7 kunnen rondlopen

  • welke verrijking je ze geeft (tunnels, graafmogelijkheid, schuilplaatsen)

Verder stuur je best een foto van het verblijf door. En dan is het afwachten tot het asiel je terug contacteert.

 



13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page