top of page
Foto van schrijverLiese

Reden #2: Waarom dieren NIET in de dierenwinkel kopen

Ah, dierenwinkels die magische plekken waar zo veel dierenliefhebbers hun nieuwe beste vriend vinden. Konijnen, knaagdieren, vissen, vogels en soms ook kleine reptielen. Telkens ik een dierenwinkel binnenkom, kijk ik altijd eens naar de dieren die er te koop zijn. Het is heel moeilijk om dan niet verliefd te worden op die schattige snoetjes. Toch is het beter om geen dieren te kopen in de dierenwinkel. In de realiteit belanden de meeste konijnen binnen 1 jaar al in het asiel.


Hier zijn mijn 5 argumenten waarom je best geen dieren in de dierenwinkel koopt:


#1 hoe meer vraag, hoe groter het aanbod


"Oké, maar als we stoppen met het kopen van huisdieren in dierenwinkels, waar gaan dan al deze dieren heen? Ze hebben toch ook een thuis nodig?"


In de economie kunnen we niet voorbij het idee van vraag en aanbod. Zolang we dieren kopen in dierenwinkels zal het aanbod groot blijven. Voor elk dier dat in de winkel verkocht wordt, komen er dubbel zo veel in de plaats. Dit moeten we nog een stapje verder bekijken, want waar komen de dieren uit de dierenwinkel vandaan?


Volgens een onderzoek van de Nederlandse brancheorganisatie voor huisdierondernemers DIBEVO komt zo'n 33% van de knaagdieren bij broodfokkers vandaan. Dierenwinkels bestellen hun dieren via het internet, dit is de snelste en goedkoopste optie. Deze handelaars zijn vaak niet transparant over hoe ze de dieren verzorgen.


Zolang we konijnen in winkels kopen, zullen er dieren in massa worden geproduceerd. Resultaat de overschotten aan konijnen blijft steeds groeien, het is dus bijna onmogelijk dat al deze dieren een thuis zullen vinden. Door konijnen te kopen in de dierenwinkel ben je dus mee verantwoordelijk voor het overschot aan konijnen.


#2 broodfok


De dieren uit de winkel zijn meestal niet afkomstig van een verantwoorde plaats. Dierenwinkels kopen hun dieren in bij broodfokkers. Deze bedrijven fokken dieren in grote getale voor zo min mogelijk geld, waarbij vooral wordt gelet op winst. Ze houden geen rekening met gezondheid en karakter. De vrouwtjes krijgen constant nestjes tot ze uitgeput zijn. Er wordt geen geld gegeven aan gezellige / diervriendelijke verblijven, dierenartskosten, gezonde voeding. Daarnaast is het transporteren van deze dieren naar Europese landen zoals België niet diervriendelijk en enorm stressvol.


#3 impulsaankoop


Eenmaal aangekomen in de dierenwinkel worden de dieren gehuisvest in kleine glazen verblijven op ooghoogte van de kinderen. Dit is natuurlijk geen toeval. Ouders worden door hun kinderen overhaalt om een konijn te kopen. Hierdoor worden ontzettend veel impulsaankopen gedaan.



#4 foute informatie


We verwachten dat dierenwinkels betrouwbaar zijn, dat alles wat je er koopt geschikt en veilig is. Want dat zal toch verplicht zijn. De realiteit is dat de meeste ketens enorm commercieel zijn. Ze verkopen producten omdat de consument deze wil kopen, niet omdat ze de beste, gezondste keuze zijn voor het dier. Hetzelfde is geldig voor de dieren. Groepsdieren worden solitair verkocht, of meerdere van hetzelfde geslacht. Dit kan voor problemen zorgen bijvoorbeeld 2 rammen die samen verkocht worden vechten meestal. De dieren worden aangeschaft voor de kinderen maar die zijn ze beu na een aantal weken. Het risico bestaat dat deze dieren in het asiel belanden. Ik vind dit een enorm oneerlijke situatie. De dieren worden niet begrepen door de eigenaars en belanden zo weer zonder thuis.


#5 ongezellig en niet-duurzaam verblijf


Ons huis en interieur moet er leuk en gezellig uitzien. We hechten hier veel belang aan. Wanneer we spullen voor onze honden of katten kopen kiezen we liefst voor spullen die ook mooi in ons huis passen. Veel bedrijven spelen hier op in, zelfs bij Zara en IKEA kan je nu al mandjes, eetbakjes en speeltjes kopen voor je hond of kat. De rayons in de dierenwinkels zijn vaak heel groot, er is veel keus voor ieder interieur, voor ieder zijn smaak is er iets te vinden.


Ga ook eens kijken in de gangen voor de konijnen en knaagdieren. Deze zijn vaak veel kleiner dan voor honden en katten, er is dus minder keus. Daarnaast ziet alles er heel kleurrijk, goedkoop en kinderlijk uit en is bijna alles gemaakt van plastic, niet zo duurzaam dus. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook invloed heeft op hoe de maatschappij naar deze dieren kijkt. Ongezellig, kinderlijk. Wie wil er nu graag zo'n lelijke kooi in huis hebben staan? Vaak worden deze dan in de verste hoekjes gezet, zodat niemand ze ziet. Hierdoor maken deze dieren veel minder deel uit van het gezin. Ik denk dat dit ook een belangrijke reden is waarom deze dieren zo snel in een asiel belanden.




10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page